GIS@HUA - Υπό Κατασκευή

Print
 
Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1999 Τμήμα Γεωγραφίας το οποίο διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο που υποστηρίζει την εκπαίδευση και την έρευνα των GIS. Στην παρούσα φάση και μέχρι να αποκτήσει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, ο ρόλος της Βιβλιοθήκης θα είναι να γνωστοποιήσει αλλά και να ενισχύσει τη χρήση των υπηρεσιών GIS τόσο στην κοινότητα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, όσο και στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο. Για το λόγο αυτό, η ΒΚΠ θα συγκεντρώνει και θα παρέχει πάσης φύσεως ενημερωτικό υλικό που σχετίζεται με τα GIS.
Ορισμός: Τα GIS αποτελούν ένα εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων νομικής, διοικητικής και οικονομικής υφής και ένα όργανο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, το οποίο από τη μια αποτελείται από μια βάση δεδομένων που περιέχει για μια έκταση στοιχεία προσδιορισμένα στο χώρο και τα οποία σχετίζονται με τη γη και από την άλλη, αποτελείται από διαδικασίες και τεχνικές για τη συστηματική συλλογή, ενημέρωση, επεξεργασία και διανομή των στοιχείων. Η βάση ενός GIS είναι ένα ενιαίο σύστημα γεωγραφικής αναφοράς, το οποίο διευκολύνει τη σύνδεση των στοιχείων  μεταξύ τους καθώς και με άλλα συστήματα που περιέχουν στοιχεία για τη γη.
(Federation Internationale des Geometres, 1983)
Εφαρμογές :
Ενδεικτικά, από ένα μεγάλο αριθμό δυνατών εφαρμογών, μπορούν να αναφερθούν οι ακόλουθες σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο:
•πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός,
•καταγραφή, προστασία και διαχείριση ιδιωτικής, δημόσιας και δημοτικής ακίνητης περιουσίας,
•δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, φυσικό αέριο κλπ),
•παρακολούθηση και προστασία περιβάλλοντος,
•σχεδιασμός και προγραμματισμός χρήσεων γης,
•κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές μελέτες,
•αγροτική ανάπτυξη και αναδιάρθρωση (Μανιάτης, 1996).


 

α) Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ-GIS) - Εκπαιδευτικά Προγράμματα

GIS Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 

β) Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ-GIS) - Βιβλία

GIS Βιβλία


 

Copyright 2012 Βιβλιοθήκη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - GIS@HUA.
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free