Ανοικτή Πρόσβαση

Εκτύπωση

 

Η βάση δεδομένων JSTOR ανοίγει τα δεδομένα της μέχρι 30.6.20 

about.jstor.org/covid19/

Εκδότες του ΣΕΑΒ με ανοικτό περιεχόμενο για τον covid-19

Εκτύπωση
Επεξεργασία

Ο Σ.Ε.Α.Β. παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Προς το παρόν δεν αναμένουμε καμία διακοπή των υπηρεσιών μας. Το γραφείο υποστήριξης και όλες οι υπηρεσίες μας θα λειτουργούν και θα παρακολουθούνται ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος εργασίας του προσωπικού.

Σας βεβαιώνουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας και θα σας υποστηρίξουμε καθώς εργάζεστε με τη σειρά σας για να στηρίξετε τους φοιτητές σας αλλά και το ερευνητικό σας έργο.

Οι εκδότες  με τους οποίους έχει συμφωνίες ο ΣΕΑΒ, προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του COVID-19, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Αρπακτικά περιοδικά

Ο πολλαπλασιασμός των επιστημονικών περιοδικών με «αμφισβητήσιμο» περιεχόμενο έχει εγείρει έντονο προβληματισμό, προκαλώντας έτσι συνεργασίες μεταξύ επιστημονικών εκδοτών, πανεπιστημίων, κυβερνητικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την απειλή της ακεραιότητας της επιστήμης (Open Knowledge Greece, 2019).

Τα αρπακτικά περιοδικά και οι αρπακτικοί εκδότες είναι οντότητες που δίνουν προτεραιότητα στο ίδιο όφελος σε βάρος της επιστήμης. Χαρακτηρίζονται από ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, αποκλίσεις από τις βέλτιστες συντακτικές και εκδοτικές πρακτικές, έλλειψη διαφάνειας, και/ή χρήση επιθετικών και αδιάκριτων πολιτικών προσέλκυσης. βλ.Predatory Journals: no definition, no defence. Leading scholars and publishers from ten countries have agreed a definition of predatory publishing that can protect scholarship. It took 12 hours of discussion, 18 questions and 3 rounds to reach https://www.nature.com/articles/d41586-019-03759-y

«Μπροστά σε τόσα νέα περιοδικά που αναδύονται, δεν είναι εύκολο να διακρίνεις αμέσως ένα αξιόπιστο από ένα αρπακτικό έντυπο», γράφει η Δρ. Sarah Eaton της Σχολής Εκπαίδευσης του Weklund στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον οδηγό της σχετικά με τα «αρπακτικά περιοδικά» και τις αμφισβητήσιμες διασκέψεις. Δείτε τον οδηγό εδώ:

https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED579189.pdf

Δείτε εδώ https://thinkchecksubmit.org/ μια απλή λίστα ελέγχου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αξιολογήσετε τα διαπιστευτήρια ενός περιοδικού ή τον εκδότη

Δείτε εδώ https://www.lib.auth.gr/sites/default/files/docs_files/PredatoryJournals.pdf το φυλλάδιο της ΒΚΠ του ΑΠΘ αναφορικά με τα αρπακτικά περιοδικά.

Συμφωνία ΣΕΑΒ με Cambridge University Press για δημοσίευση με Ανοικτή Πρόσβαση

Η νέα συμφωνία μετασχηματισμού του ΣΕΑΒ περιλαμβάνει την Cambridge University Press. Η Συμφωνία Read & Publish αφορά 3 έτη, 2019-2021. Προβλέπει τη σταδιακή πρόσβαση στην πλήρη συλλογή περιοδικών του εκδότη και 70 δημοσιεύσεις ΑΠ ανά έτος, χωρίς κόστος δημοσίευσης για τον συγγραφέα.

1/20

Συμφωνίες Ανοικτής Πρόσβασης με εκδότες

Δείτε εδώ τις Συμφωνίες Ανοικτής Πρόσβασης που έκανε ΣΕΑΒ στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων  για την ανανέωση των συνδρομών της κοινοπραξίας σε επιστημονικό υλικό για την τριετία 2019-2021.
Όπου ήταν δυνατό, ο ΣΕΑΒ κατάφερε να υπάρχει πρόβλεψη για δημοσίευση εργασιών σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης παράλληλα με την πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του συνδρομητικού υλικού των εκδοτών.

Στην παρούσα φάση όλες οι συμφωνίες με πρόβλεψη για δημοσίευση ανοικτής πρόσβασης στηρίζουν τη δημοσίευση εργασιών μόνο σε επιστημονικά ηλεκτρονικά περιοδικά. Οι συμφωνίες διακρίνονται ανά εκδότη.

Καθώς οι συμφωνίες προβλέπουν διαφορετικούς όρους για τη δημοσίευση σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης, συστήνουμε να διαβάζετε προσεκτικά παρακάτω τους όρους και τις ρήτρες που προβλέπονται για κάθε εκδότη. Επίσης, για να «ενεργοποιηθεί» η πρόβλεψη για ΑΠ, θα πρέπει ο κύριος συγγραφέας (corresponding author) να ανήκει στην κοινότητα των μελών του ΣΕΑΒ και συστήνεται η υποβολή να γίνεται με τον ιδρυματικό λογαριασμό του συγγραφέα.

 

 17/12/19

Σύμβαση Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με Open Library of Humanities

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΣΕΑΒ προσχώρησε στην πρωτοβουλία του Open Library of Humanities (OLH), η οποία αφορά μια μεγάλη πλατφόρμα περιοδικών ανοικτής πρόσβασης.

Βασική παράμετρος της πλατφόρμας είναι ότι δεν επιβάλλονται χρεώσεις για τη δημοσίευση και άρα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των μελών του ΣΕΑΒ μπορούν να δημοσιεύσουν σε κάποιο από τα περιοδικά χωρίς κόστος. Οι τίτλοι των περιοδικών που εκδίδονται από το Open Library for Humanities είναι:

  • 19: Interdisciplinary Studies in the Long Nineteenth Century
  • ASIANetwork Exchange
  • Architectural Histories
  • Body, Space & Technology
  • C21 Literature: Journal of 21st-Century Writings
  • Comics Grid
  • Digital Medievalist
  • Digital Studies / Le champ numérique
  • Ethnologia Europaea
  • Francosphères
  • Glossa: Journal of General Linguistics
  • International Journal of Welsh Writing in English
  • Journal of British and Irish Innovative Poetry
  • Journal of Embodied Research
  • Journal of Portuguese Linguistics
  • Laboratory Phonology
  • Le foucaldien
  • Marvell Studies
  • Open Library of Humanities
  • Open Screens
  • Orbit: A Journal of American Literature
  • Pynchon Notes
  • Quaker Studies
  • Studies in the Maternal
  • Theoretical Roman Archaeology Journal
  • Zeitschrift für Fantastikforschung

Περισσότερες πληροφορίες για τα περιοδικά του OHL, τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν ερευνητές των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://www.openlibhums.org/journals/

9.19: O ΣΕΑΒ στην τριετή συμφωνία  2019-2021 που συνήψε με τον Elsevier για πρόσβαση σε όλη τη συλλογή περιοδικών του, συμπεριέλαβε έκπτωση 10% στα τέλη δημοσίευσης (Article Processing Charges – APCs) για όλους τους Έλληνες ερευνητές που είναι corresponding authors και δημοσιεύουν με το καθεστώς της ανοικτής πρόσβασης στα περιοδικά του Elsevier. Εξαιρούνται από την έκπτωση 10% τα περιοδικά που ο Elsevier εκδίδει εκ μέρους τρίτων (π.χ. Cell, Lancet) για τη διάρκεια της σύμβασης.

Ροή εργασίας για την εφαρμογή της παραμέτρου Ανοικτής Πρόσβασης, στην πλατφόρμα του Elsevier:

1)      Κατά το στάδιο της υποβολής (submission stage) άρθρου ανοικτής πρόσβασης στην πλατφόρμα του Elsevier, ο συγγραφέας/ερευνητής θα δηλώνει το Ίδρυμα με το οποίο συνδέεται (στην περίπτωσή μας το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και τα αντίστοιχα στοιχεία τιμολόγησης (ΕΛΚΕ, ), και ο Σ.Ε.Α.Β. (μέσω της Επιτροπής Ηλεκτρονικών Πηγών) θα επικυρώνει στον Elsevier ότι πρόκειται πράγματι για δικαιούχο της έκπτωσης 10% στο τέλος δημοσίευσης άρθρου (κεντρικός έλεγχος εγκυρότητας).

2)      Το τιμολόγιο, περιλαμβανομένης της έκπτωσης 10%, θα εκδίδεται από τον Elsevier στο όνομα του συγγραφέα/ερευνητή και στο Ιδρυματικό ή άλλο ΑΦΜ που αυτός έχει δηλώσει και θα αποστέλλεται στο ίδρυμα ή στο συγγραφέα, ανά τέσσερις (4) εβδομάδες, σε ευρώ, προκειμένου να πληρωθεί από τον συγγραφέα/ερευνητή (ή τον χρηματοδότη του). Καθώς βρισκόμαστε στη μέση της σύμβασης για το 2019, η έκπτωση 10% θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή από 1-1-2019.

3)      Πληρωμή του τιμολογίου από το συγγραφέα/ερευνητή ή το Ίδρυμά του χωρίς επιπλέον μεσολάβηση του Σ.Ε.Α.Β.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω έκτπωση αφορά αποκλειστικά δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο χρήσης του ιδρύματος ως affiliation ιδρυμα.

Επιπλέον, θα πρέπει ο/η κάθε συγγραφέας που θα θέλει να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα της έκπτωσης, να ακολουθήσει όλες τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπει το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει, καθώς και ο ΕΛΚΕ.

Copyright 2012 Βιβλιοθήκη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - Ανοιχτή Πρόσβαση.
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free